Dacă spațiul de locuit nu este termoizolat corespunzător, pot apărea o serie de probleme semnificative. Nu este o experiență plăcută să-ți fie frig în apartament sau să apară mucegai pe pereți din cauza umezelii.
O izolare termică realizată eficient nu doar că asigură un nivel de umiditate optim atât la exterior, cât și la interior, ci și confortul termic necesar de care avem nevoie cu toții, mai ales în anotimpurile cu temperaturi extreme (veri toride sau ierni friguroase).
Câteva beneficii mai puțin cunoscute ale izolării termice sunt optimizarea costurilor de întreținere și garantarea rezistenței la incendii. Astfel, decizia de a te muta într-o clădire sau o locuință izolată termic nu ține doar de considerente subiective sau de confortul personal, ci și de factori economici sau de siguranță. Toate aceste argumente trebuie luate în considerare înainte să te muți într-o casă nouă.
Statistici în favoarea termoizolării
Și datele statistice întăresc importanța izolării termice în construcția unui imobil. O izolație termică de calitate poate elimina până la 50-60% din pierderile de căldură. În cazul unui imobil neizolat sau izolat necorespunzător, pierderile de căldură sunt semnificative iar costurile pentru rezidenți la încălzire cresc exponențial.
Mai mult, pe perioada iernii, 30-35% din căldura unui spațiu se pierde prin pereții exteriori, dat fiind faptul că ei sunt cei mai expuși.
Din acest motiv, este indicat ca termoizolarea lor să fie realizată cu atenție, folosind cele mai bune materiale. Conform rezultatelor unui studiu al specialiștilor în domeniu, căldura se pierde și prin acoperiș (în proporție de 25%), ferestre (10%), pardoseală (15%) sau uși (15%).
Termoizolarea unei locuințe reduce consumul de energie cu încălzirea, dar și răcirea spațiului, astfel că pe termen lung viitorii locatari pot economisi o sumă semificativă de bani.
În ce constă izolarea termică a unui spațiu?
Prin termoizolație ne referim la orice tip de sistem aplicat construcției unui imobil cu scopul de a limita pierderea de căldură prin pereți, acoperiș, pardoseală, ferestre sau uși, indiferent de anotimp.
Pentru a atinge acest scop se folosesc materiale termoizolante. În continuare îți vom explica mai pe larg care sunt câteva dintre acestea și unde este indicat să le folosești pentru termoizolarea unei construcții.
Leave A Comment